jak dbać o siebie przed zajściem w ciążę?
Po pierwsze – kwas foliowy
Najważniejsze dla kobiety planującej ciążę jest rozpoczęcie zażywania kwasu foliowego 3 miesiące przed planowaną koncepcją. Właściwy poziom folianów w organizmie kobiety w momencie zapłodnienia jest najlepszą profilaktyką wielu wad płodu (głównie centralnego systemu nerwowego i serca). Kwas foliowy bierze udział również w procesach wytwarzania łożyska oraz w pewnych szlakach układu krzepnięcia
u matki. Należy pamiętać, że dieta dorosłego człowieka pokrywa zaledwie 50 % dobowego zapotrzebowania na kwas foliowy.
Można go znaleźć w :
- Drożdże piwne
- Pomarańcze i banany
- Fasola, soczewica, soja
- Zielone liściaste warzywa, a zwłaszcza szpinak, sałata, natka pietruszki
- Szparagi, brukselka, brokuły, groszek
- Ryż, jęczmień, pszenica
- Żółtka jaj
- Wątróbka
- Orzeszki ziemne
- Sery
Nasz organizm nie umie wyprodukować kwasu foliowego. Dlatego też powinnaś sięgąć po syntetyczne preparaty kwasu foliowego, które są przyswajalne w 100%.