Przed zajściem w ciążę

jak dbać o siebie przed zajściem w ciążę?

Po pierwsze – kwas foliowy

Najważniejsze dla kobiety planującej ciążę jest rozpoczęcie zażywania kwasu foliowego 3 miesiące przed planowaną koncepcją. Właściwy poziom folianów w organizmie kobiety w momencie zapłodnienia jest najlepszą profilaktyką wielu wad płodu (głównie centralnego systemu nerwowego i serca). Kwas foliowy bierze udział również w procesach wytwarzania łożyska oraz w pewnych szlakach układu krzepnięcia
u matki. Należy pamiętać, że dieta dorosłego człowieka pokrywa zaledwie 50 % dobowego zapotrzebowania na kwas foliowy.

Można go znaleźć w :

 

  • Drożdże piwne
  • Pomarańcze i banany
  • Fasola, soczewica, soja
  • Zielone liściaste warzywa, a zwłaszcza szpinak, sałata, natka pietruszki
  • Szparagi, brukselka, brokuły, groszek
  • Ryż, jęczmień, pszenica
  • Żółtka jaj
  • Wątróbka
  • Orzeszki ziemne
  • Sery

 

Wykazano, że przyjmowanie 4 mg kwasu foliowego codziennie przez miesiąc przed spodziewanym zapłodnieniem i jeszcze przez trzy miesiące ciąży – o 75% zmniejsza ryzyko powstania wady cewy nerwowej u dziecka w rodzinach z obciążonym wywiadem (czyli w tych, w których problem ten już wcześniej wystąpił)

Nasz organizm nie umie wyprodukować kwasu foliowego. Dlatego też powinnaś sięgąć po syntetyczne preparaty kwasu foliowego, które są przyswajalne w 100%.

 

Chcesz zarezerwować termin wizyty?
Masz pytanie do naszego specjalisty odnośnie ciąży?
Skorzystaj z naszego szybkiego kontaktu lub zadzwoń:

szybki kontakt

tel. kom (+48) 695 490 400
tel/fax (12) 353 72 23
Wyślij